Eğitimci ve akademisyen Selçuk Şirin, Gazete Oksijen için kaleme aldığı “Sınava 85 gün kala olacak iş mi?” başlıklı son yazısında YÖK’e tepki gösterdi. Şirin, “YÖK 15 Mart’ta ani bir kararla yurt dışında eğitimine devam etmek isteyen gençlerin önüne iki büyük engel koydu. İlk olarak yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıtta YKS’de de kazanma şartı geldi. İkinci olarak da yurt dışından alınan diplomalarda ilk bin üniversite şartı kondu. Düşünün beş on yıllık bir planlama gerektiren süreç, üç ay sonra yapılacak bir sınav şartına bağlanıyor. İnsanların hayatıyla oynamak bu kadar kolay olmamalı… İlla böyle bir reform yapacaksanız bari insanlara bir süre tanıyın ki onlar da yeni düzenlemeye göre kendilerini hazırlasın” diye yazdı.
Her sene rekor sayıda gencin yurt dışındaki okulları tercih ettiğini vurgulayan Şirin, öğrencilerin yurt dışına gitmek için sınava tabi tutulması kararının Resmi Gazete’de yayınladığını aktararak, YKS sınavına girme gerekliliğinin sınavdan 3 ay önce açıklanmasını eleştirdi. Şirin, yazısında şunları söyledi:
“15 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlanan bir kararla YÖK yurt dışında eğitimine devam etmek isteyen gençlerin önüne iki büyük engel koydu. İlk olarak yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıtta YKS ‘de de aynı bölümü kazanma şartı geldi. İkinci olarak da yurt dışından alınan diplomalarda ilk 1000 üniversite şartı kondu. Artık yurt dışında tıp, hukuk, mimarlık, mühendislik, öğretmenlik, diş hekimliği ve eczacılık okumak isteyen her öğrenci aynı zamanda YKS’ye (Türkiye’deki Üniversite Sınavı) girmek ve okuyacakları bölümü kazanmak zorunda. Aksi takdirde isterse dünyanın en iyi üniversitesinden diploma alsın, o diploma Türkiye’de geçersiz sayılacak.
“Sınav 3 ay sonra”
Sonra? Bir sabah kalkıyorsunuz ve yurt dışına gitmek için bir sınava girmeniz gerektiği şartı resmi gazetede yayınlanıyor. Peki sınav ne zaman? 3 ay sonra! Yani YKS’ye hazırlık yapmamış olan gençler artık o sınava girmek ve okumak istediği program için aranan başarı dilimini yakalamak zorunda. Aksi takdirde yurt dışından aldığı diplomanın denklik başvuruları reddedilecek. Düşünün beş on yıllık bir planlama gerektiren süreç, üç ay sonra yapılacak bir sınav şartına bağlanıyor. İnsanların hayatıyla oynamak bu kadar kolay olmamalı…
İlk 1000 üniversite şartı
Geçiş sancılı da olsa kural doğru da olsa itiraz etmeyeceğim ama Resmi Gazete’ye göre yeni uygulama ayrıca tüm alanlarda eğitim görecek öğrencilerin kayıt yaptırdıkları okullarda en az iki sıralama listesinde (Örneğin Times Higher Education gibi) ilk 1000 içerisinde olma koşulu arıyor. Yani eğer yurt dışında okumak istiyorsanız iki farklı listede ilk 1000’e giren bir okul bulmanız lazım. Aksi takdirde aldığınız diploma Türkiye’de geçersiz olacak.
Ne yapılmalı?
Öncelikle YÖK’ün yurt dışına giden öğrenci sorununu ele alması doğru bir adım. Türkiye kıt olanaklarla en iyi okullarından mezun ettiği gençleri başka ülkelere kaptırarak bu yüzyılda bir iddiayı gerçekleştiremez. Bu anlamda hem yurt dışına giden öğrencilerin belli bir başarı kriterini tutturmasını beklemek hem de yurt dışındaki üniversitelerde bir kriter aramak doğru adımlar. Ancak bu adımlar palyatif adımlar. Tek başına yara bandı işlevi görür en fazla.
Yani, bizim palyatif çözümlere değil, kalıcı yapısal değişikliklere ihtiyacımız var. Sadece eğitimde değil, ekonomide, sporda, yerel yönetimlerde… Hayatın her yerinde halının altına süpürülen sorunlar gün gelir sizi tırmalar!”