Otomotiv dalında esaslı bir geçmişe sahip olan Nissan, global zorluklara karşı “Re:Nissan” ismini verdiği kapsamlı bir tekrar yapılanma planını devreye aldı. Şirket, 2026 yılına kadar kârlılığı artırmayı hedefleyen bu plan çerçevesinde dünya genelinde 20 bin çalışanıyla yollarını ayırmayı ve yedi üretim tesisini kapatmayı planlıyor.
Nissan CEO’su Ivan Espinosa’ya nazaran, şirketin bu sert kararları almasının arkasında artan maliyetler ve son devirdeki zayıf finansal performans yatıyor. “Re:Nissan” planının temel gayesi, 2024 mali yılına kıyasla toplamda 500 milyar yen (yaklaşık 3,05 milyar euro) meblağında maliyet tasarrufu sağlamak.
Bu tasarrufun yarısı, yani 250 milyar yenlik kısmı değişken masrafların azaltılmasıyla elde edilecek. Nissan, mühendislik süreçlerini sadeleştirerek ve tedarikçi sayısını düşürerek bu amaca ulaşmayı amaçlıyor. Bu süreçlerin idaresi için 300 kişilik özel bir grup oluşturulmuş durumda.
Ayrıca, uzun vadeli projelerde vazifeli yaklaşık 3 bin çalışan da maliyet odaklı misyonlara kaydırılıyor. 2026 sonrası için planlanan birtakım geliştirme projeleri ise süreksiz olarak askıya alındı. Şirket birebir vakitte tedarik zincirinde sadeleşmeye giderek, daha az sayıda tedarikçiyle çalışmayı planlıyor. Bu bilhassa elektrikli araçlar için kesim tedarikini kolaylaştırmayı hedefliyor.
Nissan batıyor mu? 20 bin kişilik işten çıkarma ve fabrika kapanışları yolda
Sabit masraflarda yapılacak tasarruflar da dikkate paha: Japonya’nın Kyushu bölgesinde planlanan bir batarya fabrikası iptal edilirken, Çin’deki Wuhan fabrikası da kapatıldı. Modül çeşitliliği %70 oranında azaltılacak ve mevcut 13 araç platformu, 2035’e kadar yediye düşürülecek. Bu sadeleştirme sayesinde mühendislik saati başına maliyetin %20 oranında düşürülmesi hedefleniyor.
Nissan, ayrıyeten araç geliştirme mühletini de kısaltmak istiyor. Ana modeller için amaç 37 ay, varyantlar içinse 30 aya düşürülmüş geliştirme mühletleri.
Küresel pazarlara yönelik yaklaşımda da değişikliğe gidiliyor. Şirket, ABD, Çin, Japonya, Avrupa, Orta Doğu ve Meksika üzere kilit pazarlara daha fazla mühendislik kaynağı ayıracak. Çin’de yeni güç araçlarının sayısı artırılırken, Avrupa’da küçük ve orta uzunluk elektrikli SUV modellerine tartı verilecek.
Lüks segmentte konumlanan Infiniti markası da yine odak noktası haline geliyor. Bilhassa Kuzey Amerika pazarı için hibrit ve elektrikli modeller planlanıyor. Bununla birlikte, kimi projeler askıya alındı. Örneğin, Kuzey Amerika için geliştirilen iki elektrikli crossover modelinin üretimi ertelendi. PZ1K isimli modelin üretimi Ocak 2028’e, Infiniti versiyonu PZ1J ise Mayıs 2028’e ertelendi.
Renault ve Mitsubishi ile olan iş birlikleri ise devam edecek. Mitsubishi için üretilecek yeni elektrikli araç, Nissan Leaf’in bir sonraki jenerasyonu baz alınarak geliştirilecek. Renault ise Fransa’da, Micra’nın büsbütün elektrikli versiyonunu Renault 5 platformu üzerinde üretecek. Honda ile elektrikli araç ve otonom sistemlerdeki iş birliği de sürdürülüyor.
0 Comments