Çevrimiçi ve fiyatsız belge dönüştürücüler, kullanıcıların en sık başvurduğu dijital hizmetlerden biri hâline geldi. PDF’ten Word’e, MP4’ten MP3’e ya da JPG’den PNG’ye. Fakat bu pratik araçların arkasında önemli siber güvenlik riskleri de bulunuyor. Siber güvenlik şirketi ESET, kullanıcıları fiyatsız evrak dönüştürücüler yoluyla yayılan berbat maksatlı yazılımlar ve dolandırıcılık teşebbüslerine karşı uyardı.
Dijitalleşmenin sürat kazandığı günümüzde, evrak biçimlerini dönüştürme muhtaçlığı her zamankinden daha yaygın hâle geldi. Bilhassa eğitim, iş ve içerik üretimi üzere alanlarda, evrakların farklı biçimlere çevrilmesi, bilgiye erişim ve paylaşım kolaylığı açısından kritik bir fonksiyona sahip. En çok dönüştürülmek istenen evrak cinsleri ortasında birinci sırayı PDF formatı alıyor. Bilhassa resmi evrakların düzenlenebilir hâle getirilmesi maksadıyla PDF’ten Word yahut Excel’e dönüştürme süreçleri yaygın. Sağladıkları kolaylıklara karşın bu fiyatsız dönüştürücülerin önemli siber güvenlik riskleri barındırdığı da göz gerisi edilmemeli. ESET Türkiye Eser ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban; “Ücretsiz hizmet sağlayan evrak dönüştürücü platformlar, birçok vakit günahsız görünse de siber hatalılar için verimli birer tuzak hâline gelebiliyor. Makus maksatlı yazılımlar, düzmece formlar ve reklam yazılımları aracılığıyla kullanıcıların dataları ele geçiriliyor, sistemleri tehlikeye atılıyor.” açıklamasını yaptı.
Popüler anahtar sözlerle arama motorlarında üst sıralarda çıkan birtakım belge dönüştürücü siteler, kullanıcıyı hedefleyen ziyanlı yazılımlar içerebiliyor. Bu siteler, evrak dönüştürme sürecini gerçekleştiriyor üzere görünse de indirilen evrakın içine gizlenmiş makûs gayeli yazılımlar sayesinde aygıtlara sızabiliyor.Bu platformlar üzerinden kullanıcının aygıtına casus yazılım yüklenebilir, tarayıcı eklentileriyle çevrimiçi davranışlar izlenebilir, kimlik avı hücumlarıyla e-posta, kredi kartı, toplumsal medya bilgileri toplanabilir. Hatta hassas ve kritik belgelerdeki şahsî ya da finansal bilgiler kopyalanabilir.
ESET’ten inançlı evrak dönüştürme önerileri
ESET Türkiye Eser ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, “İnternette karşılaştığınız her fiyatsız hizmet inançlı değil. ESET olarak tanınan çevrimiçi belge dönüştürücüler ortasında berbat gayeli yazılım yayanların bulunduğunu tespit ettik. Yayımladığımız raporlar aracılığıyla kullanıcıları risklere karşı ikazlarımızı paylaşıyoruz. Şuurlu kullanıcı davranışı, güçlü güvenlik yazılımları ve güvenilir kaynak seçimi, siber tehditlere karşı en tesirli kalkan olmaya devam ediyor” diyerek şu tekliflerde bulundu:
- Güvenilir kaynaklar kullanın: Yalnızca HTTPS protokolüne sahip ve kullanıcı yorumları olumlu olan siteleri tercih edin.
- Antivirüs yazılımınızı şimdiki tutun: Gerçek vakitli muhafaza sağlayan yazılımlar, kuşkulu aktiflikleri anında tespit edebilir.
- Çevrimdışı yazılımları tercih edin: Adobe Acrobat, VLC Media Player yahut Microsoft Office üzere bilinen yazılımlar daha inançlıdır.
- Dosya tipine dikkat edin: Dönüştürdüğünüz belgenin uzantısı ve boyutu beklendiği üzere mi, kesinlikle denetim edin.
- Yazılım indirme tekliflerine karşı temkinli olun: Dönüştürme süreci için ek yazılım yüklemenizi isteyen siteler büyük olasılıkla risklidir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
0 Comments